Magična šalica nudi opciju plaćanja kripto valutama

Magična šalica nudi opciju plaćanja kripto valutama

Magična šalica prati globalne trendove i jedan je od prvih web shopova na području Hrvatske koji nudi mogućnost plaćanja kripto valutama. Kripto novcem možete izvršiti kupovinu bilo kojeg proizvoda iz naše ponude, na jednostavan, siguran i brz način.  

Iako 90% novčanih transakcija u svijetu još uvijek pokriva klasičan platni promet, svi smo svjesni da se svijet sve više mijenja i da je vrlo vjerojatno da će u budućnosti digitalna plaćanja nadmašiti ona fizička i potisnuti upotrebu “opipljivog” novca.

Stoga smo se, kao tvrtka koja je otvorena za svaki oblik modernizacije i razvoja uključili u sami početak digitalizacije platnog prometa na našim prostorima.

U suradnji sa Paycek nudimo vam opciju plaćanja sljedećim kripto valutama: Bitcoin, Ethereum,Stellar, Eos, Ripple.

Prva hrvatska mjenjačnica kriptovaluta

Electrocoin d.o.o. je tvrtka koja je osnovala prvu mjenjačnicu kriptovaluta u Republici Hrvatskoj i koja već godinama uspješno posluje u Hrvatskoj, ali i na području cijele Europske Unije.

Mjenjačnica bitcoin-mjenjacnica.hr, nudi brzu i sigurnu uslugu kupnje i prodaje kriptovaluta od fizičkih, pravnih i institucionalnih klijenata, a ujedno omogućuje trgovcima prihvaćanje uplata u kriptovalutama.

Usluga je dostupna na web stranici mjenjačnice, na kojoj kroz vrlo jednostavno sučelje možete obaviti brzu kupoprodaju kriptovaluta s povoljnim tečajem. 

Također, usluga je dostupna i na LocalBitcoins platformi, putem koje je bitcoin-mjenjačnica.hr u posljednjih pet godina zaključila više od 15000 uspješnih transakcija i uspješno surađivala s preko 6000 individualnih klijenata.

Prodaju ili kupnju digitalnog novca možete izvršiti i izravnim kontaktom s mjenjačnicom

Kripto valute – budućnost plaćanja

Početkom 2009. anonimni programer (ili što je vrlo vjerojatnije, skupina programera) pod pseudonimom Satoshi Nakamoto uveo je prvu poznatu i danas najjaču kriptovalutu – Bitcoin.

Satoshi ga je opisao kao “peer-to-peer” elektronički novčani sustav. S godinama, popularnost ove kriptovalute je neočekivano rasla, a paralelno s rastom njezine popularnosti stvarane su i brojne druge digitalne valute. 

Posljednjih godina interes za kriptovalute, njihovu vrijednost i moć je u vrtoglavom porastu. Tako danas na kripto tržištu postoji preko 5000 kriptovaluta i oko nevjerojatnih 20000 kripto tržišta. Taj trend će se s vremenom zasigurno kretati uzlaznom putanjom.

Zašto? Zasigurno jedni od najvažnijih razloga su ti što su kripto transakcije sigurnije, brže, jeftinije i globalnije.

Slijedom te činjenice mnoge financijske institucije usvajaju kriptovalute i blockchain tehnologiju, a iste su sve popularnije i kod sve većeg broja fizičkih osoba. U prošlosti je pokušaj pronalaska ponuđača dobara i usluga koji prihvaća kriptovalute bio izuzetno težak, ako ne i nemoguć. Ovih dana, međutim, situacija je potpuno drugačija.

Mnogo je trgovačkih i uslužnih djelatnosti, osobito u razvijenijim državama, koje prihvaćaju Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether pa i druge digitalne valute kao oblik plaćanja. One se kreću u rasponu od velikih mrežnih lanaca do malih lokalnih trgovina, barova i restorana.

Tako se danas digitalne valute mogu koristiti za plaćanje hrane, odjeće, nakita, informatičke opreme, hotela, letova, aplikacija, pa čak i fakultetskih školarina.

No, razjasnimo što je zapravo kriptovaluta. Kriptovaluta je digitalna valuta, odnosno digitalni novac izgrađen oko tehnologije nazvane blockchain, koja u svakom trenutku jamči decentralizaciju, transparentnost i nepromjenljivost. 

Ova tehnologija koristi kriptografiju za osiguranje i provjeru transakcija kao i za kontrolu stvaranja novih jedinica određene kriptovalute. U osnovi, kriptovalute su ograničeni unosi u bazu podataka koje nitko ne može mijenjati, ako nisu ispunjeni posebni uvjeti.

Ne postoji treća strana koja ih kontrolira, nema skrivenih troškova, a uvjeti usluge su jednostavni i jasni.

Najpoznatije kriptovalute su Bitcoin, Ethereum, Tether, Stellar, Eos, Ripple, Litecoin. Osim ovih spomenutih tu su i brojne druge manje poznate valute koje se svakim danom sve više probijaju na kripto tržištu i osvajaju povjerenje korisnika digitalnog novca.

Što je Bitcoin?

Bitcoin je oblik električnog novca, odnosno digitalna valuta i ujedno prva kriptovaluta koja se pojavila na tržištu 2009. godine i koja je utrla put tisućama drugih kriptovaluta. 

Globalna kratica za Bitcoin je BTC, a najmanja jedinica ove valute poznata je kao satoshi i po vrijednosti ona čini stotinu milijunti dio Bitcoina ili 0,00000001 Bitcoin.

Već danas se Bitcoin koristi za razne vrste transakcija, a s rastom njegove popularnosti, kao i popularnosti ostalih digitalnih valuta, globalni platni sustav se rapidno mijenja i zasigurno više nikada neće biti isti.

Cilj osnivača Bitcoina je bio stvoriti decentralizirani sustav, u kojemu se novac može slati od korisnika do korisnika bez potrebe za posrednicima i u kojemu svatko u svakom trenutku može kontrolirati svoj novac bez ovisnosti o bankama, bez posrednika i bez naknada i kamata.

Bitcoin je stekao zavidnu popularnost u relativno kratkom vremenu, a danas ga kao valutu prihvaćaju mnogobrojne tvrtke u cijelom svijetu. Publikacije poput Bitcoin Magazina redovito objavljuju vijesti o Bitcoinu, korisnici na forumima raspravljaju o kriptovaluti i trguju svojim novčićima, a u sučelju za programiranje aplikacija (API), svakodnevno je dostupan indeks cijena i tečaj Bitcoina.

Što je Ethereum?

Ethreum ili Eter (ETH) je vjerojatno drugi najpopularniji digitalni token nakon Bitcoina. Baš kao i Bitcoin i Etherum je izgrađen uz pomoć blockchain tehnologije. No, za razliku od Bitcoina koji ovu tehnologiju koristi kao platformu za praćenje podataka tko posjeduje Bitcoin, Ethereum koristi blockchain kao platformu za pokretanje gotovo svih decentraliziranih aplikacija. 

Ethereum, kao decentralizirani sustav, potpuno je autonoman i apsolutno ga nitko ne kontrolira. Kod njega nema rizika od neuspjeha, jer se pokreće na tisućama računala volontera širom svijeta, što znači da nikada ne može biti van mreže.

Nadalje, osobni podaci korisnika ostaju na njihovim računalima, a sadržaj, poput aplikacija, videozapisa itd.ostaje u potpunoj kontroli tvoraca, a da se pri tome ne moraju pridržavati pravila koja postavljaju hosting usluge kao što su App Store i YouTube.

Ethereum i Bitcoin kao kriptovalute se neprestano uspoređuju, iako je jasno da su to dva potpuno različita projekta s potpuno različitim ciljevima. Ethereum je preuzeo tehnologiju koja stoji iza Bitcoina i znatno je proširio njezine mogućnosti. On je zapravo jedna kompletna mreža s vlastitim internetskim preglednikom, kodnim jezikom i sustavom plaćanja. 

Što je Stellar?

Stellar je potpuno javna, open-source blockchain mreža koja nastoji olakšati međunarodni prijenos bilo koje vrste novca – bilo američkih dolara, eura, jena ili čak Bitcoina. Stellar tim radi na stvaranju jedne jedinstvene mreže koju mogu koristiti svi svjetski financijski sustavi, a koja bi platne transakcije učinila bržima i jeftinijima. 

Ova mreža je decentralizirana, baš kao i većina ostalih kriptovaluta, a pokreće se na računalima na kojima se pohranjuju i čuvaju svi podaci i transakcije. 

Matična valuta Stellar blockchaina poznata je kao Lumens (XLM). Kao i Ethereum, Lumensi se koriste ne samo za XLM transakcije, već i za Stellar blockchain tokene.  

Što je Eos?

EOS je blockchain dizajniran za nadmetanje s Ethereumom i za podršku velikim aplikacijama. Poput Ethereuma, podržava pametne ugovore i DApps, istovremeno pružajući veliku propusnost transakcija, besplatne transakcije i poboljšane performanse.

Za slanje ili primanje EOS-a nema nikakve naknade i troškova. Umjesto toga, protokol nagrađuje entitete koji povremeno upravljaju mrežom s novim EOS-om.

EOS je tijekom ICO-a 2017. prikupio 4 milijarde dolara. Kada je blockchain krenuo s radom u lipnju 2018. godine, postao je peti najveći token na kripto tržištu s tržišnom kapitalizacijom od 13 milijardi dolara. Danas EOS ima otprilike 2,5 milijarde dolara tržišne kapitalizacije, što ga svrstava u prvih 10 na CoinMarketCap-u.

Postoji nekoliko različitih aplikacija za EOS token:

  • DApp programeri mogu koristiti token za rezerviranje resursa transakcija
  • Proizvođači blokova mogu zaraditi žeton na inflaciji
  • Vlasnici EOS-a mogu ulagati svoje kovanice i birati proizvođače blokova
  • Nositelji novca mogu zaraditi nagrade ulogom na EOS REX
  • Korisnici mogu potrošiti žeton u DAppsu i na drugim web mjestima 

EOS kriptovaluta uvrštena je na nekoliko glavnih burzi, uključujući Binance, Bitfinex, Bithumb, Bittrex, Coinbase Pro, Gate.io, HitBTC, Huobi, Kraken, KuCoin, OKEx, Poloniex i Switcheo. 

Što je Ripple?

Iako je Bitcoin još uvijek kralj kriptovaluta, na njegovo je prijestolje mnogo pretendenata, a neki od njih su sasvim drugačiji. Jedan od najintrigantnijih u svom skretanju s nekoliko kripto-normi je Ripple, puno centraliziranija kriptovaluta u vrlo decentraliziranom prostoru.

Ripple je trenutno još uvijek klasificiran kao kriptovaluta, ali način osnivanja i djelovanja vrlo se razlikuje od nekih konkurenata. Ripple, za razliku od većine kriptovaluta, ne koristi blockchain kako bi postigao mrežni konsenzus za transakcije. Umjesto toga, provodi se iterativni proces konsenzusa, što ga čini bržim od Bitcoina, ali ga istovremeno čini ranjivim na hakerske napade. 

Kao i druge kriptovalute, Ripple je izgrađen na ideji o distribuiranoj knjigovodstvenoj mreži koja zahtijeva da različite stranke sudjeluju u provjeri valjanosti transakcija, umjesto bilo kojeg centraliziranog tijela.

To olakšava transakcije u cijelom svijetu, a naknade za prijenos daleko su jeftinije. Za razliku od drugih kripto valuta, XRP prijenosi učinkoviti su trenutno i ne zahtijevaju tipično vrijeme potvrde. 

Jednostavni proces plaćanja

Kada se radi o plaćanju kriptovalutom, uvriježeno mišljenje je da je ovaj način plaćanja roba i usluga kompliciran i dugotrajan proces koji zahtjeva pregršt informatičke pismenosti i znanja.

Međutim, istina je sasvim suprotna. Proces obavljanja financijskih transakcija digitalnim novcem je vrlo jednostavan, siguran i brz, a odvija se putem PayCek elektroničkog platnog servisa.

Plaćanje kripto valutama na Magičnoj Šalici

PayCek platni servis za procesiranje uplata u kriptovalutama prikazuje informacije za uplatu i omogućuje korisniku da u samo nekoliko klikova izvrši plaćanje u kriptovalutama, pri čemu ovaj servis vrši konverziju virtualnog novca u našu valutu, odnosno primatelj na svoj račun prima uplatu u hrvatskim kunama. 

Još jednostavnije rečeno, korisnik od prodavača dobiva informacije o plaćanju i PayCek QR kod, zatim odabire kriptovalutu kojom želi izvršiti uplatu te potom na servis šalje kripto sa svog kripto novčanika, a u konačnici cjelokupnog procesa klijent na račun zaprima kune.